10 Aralık 2015 Perşembe

ilk arama motorlarından: Altavista

İnternet dünyası arama motoru ile 1998 yılında Google ismi ile tanıştığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Google 'dan daha öncesine gidelim. Google 'dan 3 sene öncesine , 1998 yılında Google'ın ilk görüntüsüne kıyasla daha modern görünüme sahip olan Altavista o tarihlerde lider arama motoruydu. 1990 yılında archive.com ile başlayan arama motoru serüveni o yıllarda hiç denecek kadar az yatırım alıyordu. Altavista'dan sonra çıkan Yahoo arama motoru en popülerler arasına girse de ileri tarihlerde arama motoru kısmı için bünyesine Altavista'yı katmıştır.

Html ile tasarımı yapılmış olan Google'a karşı pazar payında üstünlük sağlayan Altavista zaman içerisinde Google'ın önlenemez yükselişi karşısında yaptığı stratejik hatalar ile 2013 yılında sahibi olan Yahoo tarafından kapatıldı.  


Google Pagerank sistemini dünyaya pazarlamaya çalışıp başarısız olunca 1999 yılında 35 milyon dolar yatırım kredisi almış projelerini kendileri canlandırmışlardır. Kim bilir belki de page rankı iyi bir şekilde pazarlayabilselerdi bugün Google bulunduğu konuma hiç gelemeyecekti.

Google'ın gelişimi sırası ile ; Google Arama Motoru, Google Araç Çubuğu, Google Book Search, Google Mail, Gmail'dir. Altavista dahil hiçbir arama motoru bu gelişime ayakuyduramadığı için 2007 yılı itibari ile Google dünyanın lider arama motoru olduğunu ilan edip dünya çapında üne kavuşmuştur.

60.000 çalışana 150 milyar dolar gelire sahip Google bugün birçok ülkeden daha gelişmiş bir ekonomik gücü elinde bulundurmaktadır.

11 yorum:

  1. Altavista arama motorunu daha önce duymamıştım. Demek ki ben bilgisayarla ilgilenmeye başladığımda Google adını duyurmuştu. Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altavista ilk kurulan arama motorları listesinde 6. sırada bulunsa da Yahoo 'ya kadar kendisini kanıtlayan en popüler arama motoruydu. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim umarım Google'ın popülerliğini de bir gün Türk yazılımcıların yazdığı arama motoru söndürebilir :)

      Sil
  2. evet vardı böyle bir şey hatırladım ne kadar uzun zaman geçmiş gibi üzerinden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bizler için 2000 li yıllar ne kadar yakın tarih gibi gelse de , bir durup düşündüğümüzde neredeyse bir ömürün geçtiğini farkediyoruz. Sevgiler

      Sil
  3. 20 senelik bilgi işlemci olarak cok kullanırdımmm çokk :)

    YanıtlaSil
  4. Google işi bayağı çözdü bence (:

    YanıtlaSil
  5. Bu bilgileri ilk kez duydum. Teşekkürler değişik bir bilgi öğrendim.

    YanıtlaSil
  6. Bu bilgileri ilk kez duydum. Teşekkürler değişik bir bilgi öğrendim.

    YanıtlaSil
  7. İlk kez duyuyorum ben de:) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Google liderliğini kanıtladı artık... Diğer arama motorlarının işi zor..:)

    YanıtlaSil
  9. Hatirliyorum. Antik çagdan kalma hissettim kendimi birden.

    YanıtlaSil