3 Aralık 2015 Perşembe

İngiltere Günceleri 1 : Londra'nın Pazarları

Londra'nin pazarları ; ama bunlar bizim bildigimiz pazarlardan değil. Giriş cümlesi ile birlikte beklentiyi düşük tutup yazının devamında sizin de taktiriniz ile yükselerek devam etmesini istedim. Umarım sizin için de eğlenceli bir yazı olur ben yazarken çok keyif alacağımın hissini şuan hissetmenin ötesinde yaşamaya başladım bile , kaldığım yerden devam etmek istiyor şuan bende sizin gibi bu yazının beni nerelere sürükleyeceğinin merakı heyecanı içerisindeyim.

Londra'nin pazarları ; ama bunlar bildiğimiz pazarlardan değil.

Dünya mutfağından tutun antika eşyalara kadar aradığınız herşeyi ama herşeyi Londra gibi pahalı bir şehirde cep yakmayan fiyatlara bulabileceğiniz pazarlardan bahsediyorum. Klasik olarak meyve sebze satan tezgahlar da yok değil tabii. Bu pazarların çoğunda belirli bir düzen hakim değil. Sağlı sollu tezgahlarin arasında yürürken kafanızı nereye çevirseniz her defasında farklı türden ürünlere rastlamanız mümkün. Böyle anlatıldığında ortama bir karmaşa hakim gibi düşünülse de bu durum gözü rahatsız etmiyor. Aksine sizde her tezgahta durma isteği uyandirdığı için her bir pazara koca bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Orada ne varmış burada ne varmış derken bir bakmışsınız akşam olmuş. Bu yazıda sizlerle hepsini olmasada gezebildigim pazarları kendi çektiğim fotoğraflarla birlikte anlatmaya çalışacağım.

Fotoğrafı Büyüt - Borough Market


Borough Market: Burada giyim kuşam namına pek bir şey bulamazsınız. Daha çok gıda üzerine kurulmuş bir açık pazar. Sebze meyvelerin yanı sıra ayaküstü yiyebileceğiniz hazır gıdalar da bulabilirsiniz. Mesela siparişlerini uzaktan bağırarak alan amcanın muhteşem hamburgerlerini yemeden gelmeyin derim. Dumanlar çıkan bir tezgahın önünde bir insan yığını görürseniz kesinlikle doğru yerdesiniz. The observer okurları tarafından Büyük Britanya'nın en iyi pazarı seçilen Borough Market London Bridge metro durağının hemen yanında bulunuyor.




Fotoğrafı Büyüt - Brick Lane Market


Brick Lane Market: Dünya mutfağından hazır yemekler, giyim, takı ve küçük aletleri ayrı ayrı bulabilirsiniz. Aynı zamanda görsel açıdan da zengin bir pazar. Sokaklarda gezerken binalarin arka cephelerine yapılmış birbirinden güzel grafitiler görebilirsiniz. Dükkan sahiplerinin müzik eşliğinde dans ederek gözünüzün önünde kalıp çikolataları rendeleyerek yaptıkları sıcak çikolatayı kesinlikle denemelisiniz.



Fotoğrafı Büyüt - Camden Town

Camden Town: Küçük küçük bir çok pazardan oluşur. Meyve sebze, hazır yemekler, giyim kuşama dair herşeyi bulabilirsiniz.Şehrin dışında kalmış olan bu bölge yerliler tarafından etkinliğini kaybedince turist akınına uğramış bir görüntü çizmektedir. Hediyelik eşya ve ayakkabıları ucuz olan bu pazarı da mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Fiyatları ile adeta sizi cezbedecek bu pazarda kendinizi kaybedebilirsiniz. Şehre uzak kalmış olsa da Camden Town ve Camden Lock marketine ulaşım araçları ile rahatça ulaşabilirsiniz.




Fotoğrafı Büyüt - Portobello Road
Portobello Road: En sevdiğimi en sona sakladım. O kadar sevdim ki gezmek icin tam iki günümü ayırdım. Çünkü yiyecek ve içecek o kadar çok şey var ki hepsini bir günde tadabilmeniz mümkün değil. Sabah hafif bir kahvaltı yapmışsanız pazarın girişinde satılan ananasın içini oyarak yapılan içeceği elinize alarak gezmeye başlayabilirsiniz. Antikacıları gezdiniz o birbirinden güzel fotoğraf makinelerine hayran kaldınız. Gezerken durup köşede çalan grubu dinlediniz. Hafiften acıkmaya başladınız sıcak sıcak yapılmış çilekli nutellalı krepler midenizi bastırmanıza yardımcı olacaktır. İkinci el pazarına girdiğinizde ise birbirinden ucuz bir çok şey bulabilirsiniz. Tahmin edebileciğiniz üzere ürünler pek kaliteli değil. Ben almayı tercih etmemiştim ama o kıyafetlerin arasında dolaşıp "bunları kimler giyiyordu acaba" diye düşünmek hoş olabiliyor.

Fotoğrafı Büyüt - Houmous Falafel
Son olarak gördüğüm en güzel falafel dükkanını paylaşmak istiyorum. İçinde nohuttan yapılan falafel köftesi bulunan ve özel soslarla zenginleştirilmiş sandviçleri yiyip limonatanızı içerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

11 yorum:

  1. şu anda çok seviyorum ama Londra'da yaşadığım yıllarda bu pazar işi hiç ilgimi çekmediğinden hiç gezmedim :-(((

    YanıtlaSil
  2. Pazarlarin renkli haki benide cok ceker severim pazar alisverisini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazar kahvaltısı, Pazar dinlenmesi, Pazar alışverişi içerisinde Pazar geçsin de nasıl olursa olsun kesinlikle size katılıyorum pazarların renkli hali toplumumuz tarafından da vazgeçilmez bir güzellik

      Sil
  3. Ah şimdi orada olmak vardı... :)

    YanıtlaSil
  4. Borough Market'e kesinlikle gitmek isterim harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, yazımda da belirttiğim gibi benim paylaştığım ingiltere pazarları arasından favorim Portobello Road o yüzden öncelikle orayı tavsiye ederim :)

      Sil
  5. Londra pazarların güzel olması beni şu anda üzdü biliyormusunuz. Çünkü kızım tasarımcı olarak ticari vize başvurusu yaptı ancak 3 gün önce red geldi. Umarım ilerleyen zamanlarda bende bu pazarlardan haberler yazarım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınız adına çok üzüldüm Birgül hanım umarım kızınız hedeflediği yerlerin çok üzerine çıkar umarım ülkemiz de de bazı şeyler değişir de bizlerde yabancı ülkelerin dudağından çıkacak 2 kelimeyi bekler durumda kalmamış oluruz . Umarım ... Sevgiler

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. ilginiz ve değerli yorumunuz için teşekkürler Londra'nın pazarları hakkında merak edilenleri biraz olsun cevaplayabildiysem ne mutlu bana :)

      Sil