16 Ocak 2014 Perşembe

Öğrenci Nasıl Para Biriktirir?

Öğrenciye para biriktirme tüyoları , öğrenciye para biriktirme yolları , bir öğrenci nasıl para biriktirir. Ne derseniz deyin nasıl sorarsanız sorun bu soruyu, bir öğrencinin para biriktirmesi kadar güç birşey var mıdır acaba hayatta? Peki bu biriktirmedeki güçlük neden kaynaklanmaktadır? Bu noktada ki sıkıntı nedir? Bu soruları belki de hiç kendimize sormadık. Ben gencim diye düşünüp fuzuli harcamaları belkide en gereksiz harcamaları bile kendimize meşru gördük.

Öğrenciyiz elbet aldığımız ücretler kısıtlı olacak. Olması gerekende bu bence. Eğer ki günde 100 lira harçlık alsaydık ; o harçlık yine yetmeyecekti bize. Saçmalama dediğinizi duyar gibiyim ama arkadaşlar bende bir öğrenciyim. Öğrencinin cebinde ne kadar varsa harcar. Öğrenci budur bu şekilde alışmıştır. Bunun önüne geçmek için size öğrencinin para biriktirmesi hakkında tüyo vereceğim. Aslında bunu sadece öğrenci olarak da sınırlamamak gerekir. Öğrencinin dışında ki kesim de bu tüyolardan yararlanabilir.

Öncelikle kendimize bir gelir gider tablosu oluşturmalıyız. Nasıl mı? Bu şekilde:
Böyle bir tablo çıkarttığımızda görüyoruz aslında çokta lüx bir hayata sahip değiliz. Ama öğrenci için haftada 100 TL gelir hiçte küçümsenmeyecek bir rakam. Bu yüzden ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı bilmeliyiz. Örneğin ekonomimizi toparlayana kadar Sinema zevkimizden vazgeçebiliriz.

Sigara paramız 50 TL bir sigaranın paketinin 10 TL'ye alıyorsunuz diyelim ve haftada 5 paket içiyorsunuz yani haftada 100 dal sigara içiyorsunuz. Yani günde 15 Dal sigara içiyorsunuz.  O zaman şöyle birşey yapacağız. Her zaman 10 TL'lik sigaradan almayacağız. Bir paket 10TL'lik bir pakette 6 TL'lik paketten alırsak 8 TL ortalamaya gelir. Ve günde 15 dal sigara yerine 10 dal içeceğiz o şekilde kendimizi sınırlayacağız. Hem sağlığımız hemde cebimiz açısından. Bu hesaba göre haftada 70 dal sigara içmiş oluyoruz. Yani 3,5 paket. Yarım pakette diğer haftaya kalmış oluyor. Şöyle bir kar sağlıyoruz. 8 TL'ye düşen sigara parası ortalaması. "3,5 paket*8 TL = 28 TL" 50 TL olan sigara masrafımız bu basit teknik ile %45 oranında kâr sağlayarak birden 28TL'ye düştü.

Kız arkadaşı giderimizi 70 TL'den 60 TL'ye çekersek. Okul harcamalarımızdan hiç ödün vermeden bakın tablo ne hale geliyor. Bu hale geliyor:
Bu kadar küçük hesaplarla ne kazanç elde ederim ki. Nasıl para biriktirebilirim. İmkansız diye düşündüğümüz için bir arpa boyu yol kat edemiyoruz. Küçücük değişikliklerle zararımızı -100 TL 'den -53 TL ye düşürdük. Bunu yapmak bu kadar zor muymuş. Bu kadarcık ufakcık değişikliklere katlanacak kadar iradeye sahip değil miyiz. Bu yazıyı okudunuz artık ne yapmanız gerektiğini nasıl adım atmanız gerektini biliyorsunuz.

Ben hala ne yapacağımı bilmiyorum diyen arkadaşlarımız, öğrenci arkadaşlarımıza yine ufacık küçücük bir tavsiyem var. Yazıyı okur okumaz Bir klasör açın adı gelir gider olsun. Sonra içerisine bir metin belgesi açın. Bunun da adı Tablo olsun. Ve aynı benim yaptığım gibi gelir gider şeklinde maddelerimizi yazmaya başlayalım.

Bol kazançlar arkadaşlar. Paranın değerinin günümüzde kat kat arttığını görüyoruz. Paran varsa güçlüsün diyerek sözlerimi sonlandırıyorum hepinize başarılar diliyorum.

5 yorum:

  1. Guzel bir yazi. cok faydali buldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim berkay bey yine bizi mutlu edecek tarzda bir yorumda bulunmuşsunuz. İlginiz alakanız ve blog'umdaki yazıyı okumak için ayırdığınız değerli zamanınız için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Siz değerli okurlarımız için hergün daha faydalı bilgiler eklemeye çalışıyorum.

      Sil
  2. Bende ne zamandan beri para biriktirme yollarını araştırıyorum sonunda burda buldum Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ilginizden alakanızdan dolayı ben teşekkür ederim. Ayrıca değerli zamanınızı ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  3. Merhabalar,

    Öğrencilerin para biriktirmesine yardımcı olacak bir alışkanlıktan bahsetmek istiyorum size. İkinci el kullanım alışkanlığı. İhtiyaçlarınızı ikinci el olarak karşılayarak siz de tasarruf edebilirsiniz.

    Tasarruf etmenin önemini anlattığım blog yazımı izninizle sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/tasarruf-etmemizi-neler-zorlastirir

    Keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil