26 Eylül 2014 Cuma

Para Biriktirme Ve Tasarruf Yolları

İkinci para yazım ile karşınızdayım. Sende ne paracıymışsın arkadaş sineğin yağını çıkartıyorsun resmen dediğinizi duyar gibiyim. Bizleri böyle cimriliğe iten sistem utansın. Kaçımız hesabımızı kitabımızı bilmeden tasarruf yolları aramadan rahatça yaşayabiliyoruz ki? Durumumuz o kadar vahim olmuş ki en popüler yazılar arasında ' tasarruf yöntemleri ' , ' para biriktirme yolları ' başlıklarını görür olduk.
Az gelirimiz ile nasıl para biriktirilir?
Bu cevabı aslında çok basit. " Ayağını yorganına göre uzatacaksın. " Bu kadar basit açıklaması olsa da bize bu açıklama yeterli olmuyor. Klişeleşmiş laflar bir kulağımızdan girip bir kulağımızdan çıkar oldu. Bu yüzden tavsiye niteliği taşıması için , sizi sarsacak yazılar yazmalıyım.

Para biriktirmenin birinci kuralı ; gelir gider planlaması yapmaktır. Bugün ben ayda 1000 lira kazanıyorsam , kazancımı bilip ona göre yaşamalıyım.





"Gelir gider planması nasıl yapılır? " adlı yazımı ayrıntılı şekilde incelemek isterseniz BURADAN ulaşabilirsiniz.







Para biriktirmenin ikinci aşaması ile psikolojik olarak kendinizi bu yaşama adapte etmektir. Kafanızda para biriktirme konusunu kendinize kabul ettiremediyseniz , üzgünüm boşa uğraşıyorsunuz demektir. Bir kez bile kurallarınızı bozarsanız , tekrar toparlanmanız zor olacaktır.

Para biriktirmenin üçüncü aşamasına gelecek olursak ; çevre baskısından uzak durmalısınız. Sizin tutucu tavırlarınız çevreniz tarafından alay konusu olabilir. Örneğin ; " arkadaşımız para biriktirme hastalığına yakalanmış " veya " bugünlerde de çok cimrisin. " şeklinde yorumlar yapabilirler. Bu aşamada kimseye birşey kanıtlamak zorunda olmadığınızı düşünün. Unutmayınız ki cimri olmadığınızı kanıtladığınız zaman tasarruf ettiğiniz paraları harcamış olacaksınız.

Para biriktirme hastalığı çevreniz için alay konusu olurken sizin tutumlu bir hayat sürmenize ve elinizde sürekli birikim yapma imkanı sağlayacaktır. Bu yüzden para biriktirme hastalığına yakalanmışsın diyenlere yalnızca gülüp geçiniz.


Para biriktirmenin dördüncü aşaması desemde , en önemli aşamalarından biriside şimdi anlatacağım "Hedef Belirleme" aşamasıdır. Hedefi olan insan başarmaya en yakın olan insandır. Hedefi olmayan insan ise çevresine göre en ileri noktada olsa bile asla başarılı olduğunu hissedemeyecektir. Para biriktirirken ilk hedefiniz  ' araba ' olabilir.


Para biriktirirken dikkat edilmesi gerekenler?

Tavsiyelere uydunuz ve artık para biriktirmeye başladınız. Bu aşamadan sonra parayla kafayı yememeye dikkat ediniz. Parayla kafayı yememek nedir? Örneğin ailenizden eşinizden yada çocuklarınızın temel ihtiyaçlarını karşılarken asla öf pöf demeyiniz. Unutmayınız ki tasarruf ; temel ihtiyaçlarınızı gördükten sonra başlar. Temel ihtiyaçlarınızdan asla kısmayınız. Bu aile huzurunuzu bozmanıza neden olacak kendinizi huzursuz hissetmeye başlayacaksınız.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Koronavirüsle mücadele kapsamında temizliğin önemini bir kez daha anladık. Ancak hem kişisel temizliğimiz hem de ev temizliğinde suyu boşa harcamamamız gerektiğini de anlamamız gerekiyor. Hem dünyamızın geleceği hem de bütçemiz için su tasarrufu yapabiliriz.

    Suyun israfını önlemek için; dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, duş alırken gereksiz yere musluğu açmayın. Yalnızca durulama yaparken musluğu açmaya özen gösterin. Çamaşır ya da bulaşık makinenizi tamamen dolu olduğunda çalıştırın.

    Su tasarrufuyla ilgili naçizane notlarımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/su-tasarrufu-nasil-yapilir/

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil